Вкупно 22 награди за вината на „Тиквеш“ на натпревари во Британија, Франција и Швајцарија

Дури 17 вина на „Тиквеш“ се наградени на годинешниот меѓународен вински натпревар – „International Wine Chalenge (IWC)”, кој по 36-ти пат се одржа во Лондон, В. Британија. Поради ригорозната методологија за оценување на квалитетот на вината, овој натпревар меѓу познавачите важи за еден од најпрестижните светски вински натпревари. Годинава на IWC се натпревруваа вина од…

СИНО ВИНО – НОВА МОДА

Синото е во мода, но не како дел од гардероба, туку како – вино! Знаеме за бело црвено, розе,  има и портокалово вино и жолто, но сино тоа досега немаше.  Сега има и се работи за  органско сино вино. Во барањето пат до  нови потрошувачи шпанската  винарница од Баскија,  Гик, прави своевидна револуција и удира…

Вина од „Тиквеш“ за папата Фрациск

Винарската визба „Тиквеш“ подготви вина со специјални етикети за неговата светост папата Франциск. За време на приемот што го организираше претседателот Ѓорѓe Иванов во резиденцијата на Водно, на папата Франциск и на сите кардинали и бискупи што се дел од официјалната делегација им беа подарени вина од премиум колекцијата „Барово“, „Бела вода“ и „Домен Лепово“…

НОВО ПАКУВАЊЕ ЗА ПОПУЛАРНИТЕ ВИНА

НОВО ПАКУВАЊЕ ЗА ПОПУЛАРНИТЕ ВИНА Винарската визба „Тиквеш“ воведе новини со кои ја унапреди својата линија на традиционални вина кои на пазарот се достапни во амбалажа од еден литар. Од април 2019 сите вина од оваа линија добија целосно подобрување на амбалажата, што опфаќа: нова етикета, ново шише и нов тип на навоен затворач кој…

„Тиквеш“ го исплати откупеното грозје од бербата 2018

Винарската визба „Тиквеш“ ги исплати сите обврски кон лозарите за откупеното грозје од бербата 2018 година. Винарницата на индивидуалните лозари и на правните лица, без капитално поврзаните субјекти, за преземеното грозје од 2018 година им исплати над 345 милиони денари. Откупените количини грозје надминаа 28 милиони килограми. „Во бербата 2018 откупивме квалитетно грозје од дури…

Здружението „Вина од Македонија“ го претстави потенцијалот на македонската винска индустрија

З Здружението „Вина од Македонија“ се претстави како успешен пример на асоцијација од Југоисточна Европа на Конференцијата за вино во Стразбур, што се одржа на 16 април 2019. Претставници на „Вина од Македонија“ пред Комисијата за земјоделство на Европскиот парламент ги презентираа состојбите и плановите за унапредување на винската индустрија во регионот, со цел успешна…

„Тиквеш“ во обнова на лозовите насади

Винарската визба „Тиквеш“ започнува со реализација на нова инвестициска програма во сегментот на примарното производство. Деновиве започнаа да се садат висококвалитетни сорти на нови 50 хектари. Со програмата која стартуваше оваа година, до крајот на годинава предвидени се вложувања од над милион евра во нови но и обновување на лозови насади на површина од 100…

Десет медали за вината на „Тиквеш“ и „Домен Лепово“ на натпревари во Германија и Сингапур

Нов забележителен успех постигнаа вината на „Тиквеш“ и „Домен Лепово“ на првите два годинешни престижни вински натпревари што се одржуваат во Европа и Азија.  На годинешното пролетно оценување на вината во рамки на најголемиот вински натпревар во Германија и еден од најпрестижните во светот – „Мундус Вини“, златни медали освоија пет врвни вина на „Тиквеш“…

Обуки за вински ентузијасти на Лондонскаta школа за вино

Винарската визба „Тиквеш“ ја доби акредитацијата за организирање обуки на престижната Лондонска школа за вино и жестоки пијалаци – Wine & Spirits Education Trust (WSET), најголемиот светски провајдер на обуки во доменот на виното и жестоките пијалаци. Школата „Вински едукатор“ (Wine educator) почнува со работа, а обуките, според највисоките стандарди на едукација во областа, ќе…

ПРИСТИГНУВА НОВОТО ВИНО

Саботава, 17 ноември, нашата најголеа винарија ТИКВЕШ, ќе ги промовира вината од реколтата 2018. На овој традиционален Фестивал на младото вино, ТИКВЕШ го презентира квалитетот на новото вино. Според очекувањата се работи за мошне успешна сезона. По квалитетот, според најавите, предничат особено белите и розе вина. Црвените сорти се на нивото на другите години што…