Најстарата бочва од „Тиквеш“
Три нови вина на ВВ „Тиквеш“
Светозар Јаневски, претседател на Управниот одбор на а.д. ТИКВЕШ
„Тиквеш“ прослави 130 години постоење и страст засоздавање совршени вина

Најнови вести

 


Најпопуларни вина

  • Пиевме за вас СТАРА СОРТА,МОДЕРНО ВИНО

    (Винарница ТИКВЕШ, Viognier, special selection, берба 2016, алкохолност 14%, 369 денари) Еден од предизвиците на модерната енологија е и постојаната потрага и обновување на заборавените вински сорти. Овојпат ТИКВЕШ нè изненадува со едно ново бело вино од сортата вионие (точниот изговор е виоњие), во гамата на веќе потврдената линија спешл селекшн(special selection). Новото вино е логична надополна на стилската винска линија на ТИКВЕШ - полни, особено ароматични, респектибилно снажни и богати вина. Надопополната со ова моше специјална сорта е полн...

  • ЛЕТНА ВИНСКА ШЕМА

    Алкохолот на овие жештини тешко се поднесува. Дури и пивото кое се смета за освежително(!?). Но жештните не се причина да се откажете од својот пијалок. Познавачите неподелено сметаат дека розе виното е вино за лето. Но, не секое розе. Посилните, поизразените, постарите, не се препорачуваат. Одберете свежо суво розе и разладете го на 8 до десет степени. Освежувањето следи. Црвените вина можат да бидат исто така освежителни. Секако не оние амбициозните со висок степен на алкохол како што...

  • Нови медали за вината на „Тиквеш“

    Уште еден златен медал за врвното автентично вино на Винарската визба „Тиквеш“ - „Вранец Спешал Селекшн“ од бербата 2015. Овој пат највисоката наградата е доделена на најголемиот меѓународен вински натпревар што се оджува во Канада (Selections Mondiales de vins Canada), во конкуренција од над 1800 вина од целиот свет. Истовремено, на својот прв настап на еден од најреномираните натпревари во Италија (Citta del Vino), во конкуренција од над 1200 вина кои воглавно потекнуваат од винските региони на Италија и...