Светскиот ден на вранецот одбележан онлајн со голем број посетители од светот

Во организација на Здружението „Вина од Македонија“, денес по втор пат се одбележува Светскиот ден на Вранецот, во соработка со производителите на оваа сорта од Македонија и од регионот, но и голем број соработници и дистрибутери од светот. Преку организација на онлајн настан, со учесници на македонската и регионалната индустрија за вино и интернационални експерти…

Вкупно 24 медали за „Тиквеш“ и „Tikveš Châteaux & Domainеs“ на трите најголеми светски вински натпревари ова лето

Винарската визба „Тиквеш“ уште еднаш ја потврди својата лидерска позиција како најтрофејна винарница во Југоисточна Европа. На трите најголеми и најпрестижни светски вински натпревари што неодамна се одржаа во Европа и Азија, врвните вина на „Тиквеш“ и „Tikveš Châteaux & Domainеs“ освоија 24 медали, а со медал се закити и познатата тиквешка  „Лозова ракија VS“.…

МАКЕДОНСКИ ВИНА ВО ПАРИЗ

Неодамна  парискиот весник Фигаро  на својата интернет страница специјализирана за вино, објави  текст кој упатува на присуството на македонски вина во Париз. Се вели дека досега и покрај фактот што во Македонија се прави вино од антиката до денес, француската публика немала можност да гужива во нив и иако  се смета дека македонските вина се…

Вината од „Château de Gourdon“ со два златни и еден сребрен медал

На најреномираниот натпревар за вина од долината на Рона во Франција, три вина произведени во винарницата „Château de Gourdon” освоија високи награди. Белото „Terrasse au Soleil 2018“ и црвеното „Vase de Pierre 2018“ освоија златни, додека црвеното „Jolie Balade 2018“ сребрен медал на годинешниот престижен вински натпревар „Concours des vins d’Orange“, кој се одржува во Оранж,…

КИНЕСКИ МЕДАЛ ЗА ТИКВЕШ

Новото црвено премиум вино „Terrasse a L’Ombre 2018“, кое е дел од „Tikveš Châteaux & Domainеs“, освои двоен златен медал на првиот голем меѓународен вински натпревар оваа година, што се одржа во Хонг Конг, Кина – China Wine & Spirits Best Value 2020. Двојниот златен медал, што е највисоко признание што се доделува на овој…

Првото вино од годинешната берба наговестува добра винска година

П Винарската визба „Тиквеш“ го организира десетиот Фестивал на младо вино, на кој традиционално голем број јавни личности, соработници на винарницата, претставници на дипломатскиот кор, институциите, бизнис секторот и на медиумите од земјава и регионот, за првпат го пробаа младото вино од годинешната берба. Според првите оценки на енолозитеи присутните на овој реномиран настан, вината…

Уникатоста на „вранецот“

Винската сорта „вранец“ е нераскинлив дел од винскиот идентитет на земјава, но и на целиот регион. Уникатноста на оваа автохтона сорта, неjзините карактеристики и потенцијал се основа која може да се искористи како платформа за уште поголема промоција на „вранецот“, но и на другите сорти и вина од Македонија на странските пазари. Ова беа само…

Вранецот доби светски ден што ќе го постави на исто рамниште со другите интернационални вински сорти

Со „Светскиот ден на вранецот 2019“, што се одржa во хотелот DoubleTree by Hilton во Скопје на 5 октомври , оваа винска сорта се постави на исто рамниште со останатите денови кога се слават меѓународните сорти ширум светот. Настанот, Vranec World Day 2019, кој е од исклучителна важност за винската индустрија во земјата, го организира…

ФОРМИРАНА БАЛКАНСКА ВИНСКА МРЕЖА

На 4 октомври во Скопје е потпишан меморандумот со кој е формирана Балканската винска мрежа. Засега  оваа мрежа ја сочинуваат организации од МК, Црна Гора, Албанија, Србија, Босна и Херцеговина, Косово, со цел да ги спроведуваат дефинираните активности. На настанот беа присутни голем број здруженија на вински производители, сомелиери, и организатори на вински настани од…

Виното како мост за поврзување на Западен Балкан

„Иако Балканот како регион е еден од најголемите производители на вино во светот сеуште не е познат на винската и пошироката јавност и затоа неговото поврзување и насочено заедничко делување може да донесе придобивки за сите земји од регионот. Целта е сите чинители во секторот во сите земји на Балканот да разменуваат знаења и вештини,…