И французите пијат шприцер

Како се прави француски шприцер? Виното се става во чаша, а водата во вазната со цвеќе! Оваа досетка говори за односот на „највинската“ нација во светот кон мешењето на вода и вино. Но, сепак и Француизите пијат вино со вода. Ова лето за најпопуларен пијалок е прогласен шприцерот Сен Жермен, инаку омилен аперитив на парижаните.…

Винарот Стинг

Светската ѕвезда, пејачот Стинг освен творештвото во музиката се занимава, многу сериозно и со винарство. Заедно со сопругата Труди Стајлер со која е во брак 35 години, се грижат за имотот во Тоскана, јужно од Фиренца. Имотот постои уште од 16 век има 26 хектари лозја кои Стингови го обновиле пред 15 години, на кои…

Пиевме за вас извонреден летен аператив

( Винарница Тиквеш , Кавадарци. Chardonnay, special selection, oak edtion, 13% алкохолност, берба 2015, цена 400 денари) Според сите гастрономски правила ракија и жестоки алкохоли не се консумираат пред јадење, особено не ако со јадењето имате намера да пиете вино. Од едноставна причина што непцата ќе во отапат и нема да може да уживате во…

Пиевме за вас

Вино за празници (Винарница ТИКВЕШ, Cabernet & Merlot, special selection, oak edition, берба 2015, алкохол14,5, цена 400 денари) Александар Шољаковски Винарницата ТИКВЕШ не престанува да нè изненадува. Овојпат со една асамблажа која несомнено заслужува внимание. Спојувањето на нобл сортите на каберне совињонот и мерлото, според големата бордо традиција, во случајот на ТИКВЕШ ја потенцира посебноста…

„Марков манастир“, винарница „Сковин“,

(„Марков манастир“, „вранец“,  винарница „Сковин“, скопски вински регион, берба 2011, 12,5 % алкохол, цена 590 денари) За  главната македонска сорта „вранецот“ секогаш се поставувало прашањето за тоа како да се скроти оваа бујна сорта, издашна, богата  со танини… Ја мешале со други сорти, но бесниот „вранец“ се некако се поставувал во прв план, грабејќи им…

„Барово“ црвено, винарница „Тиквеш“

(„Барово“ црвено, винарница „Тиквеш“, асамблажа од кратошија 85% и вранец 15 %, регион Барово, берба 2012, 14,5 % алкохол, цена 950 денари) Ретки се вината кои се наметнуваат уште на стартот. Со  две три берби „Барово“ успеа да се постави како сериозно вино со голема перспектива, она за што се работи и сонува со години.…

Тавче гравче

Сите го јадеме, но ретко каде нашето тавче гравче се подготвува како што треба. Зашто, не доволно само гравот да се свари, да се запржи и потпече. Тавче гравче е гастрономски дострел Потребни состојки: 500гр. грав тетовец (ако го најдете вистинскиот зашто кај нас се продава грав тетовец по потeкло од Киргистан!?)/ 400 гр. суви…

Пилешко- бириани

Промената во исхраната е добра работа. Еве ви веднаш да пробате јадење со зачинот ѓумбир Состојки: Половина кг пилешко филе и копани / 2 лажици масло или путер/ 2 главици кромид исечени на резанки/ 250 гр ориз (по можност басамати)/ 3 листа ловор/ Состојки за маринирање: 3 чаши јогурт/ 1 лажица исечкан ѓумбир/ 2 поголеми…

Чорба Султан Махмут

Султанот Махмут бил големиот реформатор на Турција во 19 век. По него е наречена оваа чорба која е извонредна Состојки: 1 шолја црвена леќа, 1 главица кромид, 2 супени лажици путер, 1 мал морков, 1 мала тиквичка, еден компир, малку целер (корен и лист), 1 кафена лажичка доматно пире. Подготовка: измијте ја леќата и исцедете…

Салата со наут и сирење

Состојки:100гр варен наут, 50гр листови од кељ, 50 гр зелени маслинки без семка, 2 чешниња лук, една помала главица црвен кромид, 100гр чери домати,една лажичка вински оцет, една лажица маслиново масло, 350 гр овчо сирење, неколку ливчиња свеж босилек, сол. Подготовка: листовите кељ се варат 2-3 минути во вода, се цедат и разладуваат. Лукот се…