Пиевме за вас извонреден летен аператив

( Винарница Тиквеш , Кавадарци. Chardonnay, special selection, oak edtion, 13% алкохолност, берба 2015, цена 400 денари) Според сите гастрономски правила ракија и жестоки алкохоли не се консумираат пред јадење, особено не ако со јадењето имате намера да пиете вино. Од едноставна причина што непцата ќе во отапат и нема да може да уживате во…

Пиевме за вас

Вино за празници (Винарница ТИКВЕШ, Cabernet & Merlot, special selection, oak edition, берба 2015, алкохол14,5, цена 400 денари) Александар Шољаковски Винарницата ТИКВЕШ не престанува да нè изненадува. Овојпат со една асамблажа која несомнено заслужува внимание. Спојувањето на нобл сортите на каберне совињонот и мерлото, според големата бордо традиција, во случајот на ТИКВЕШ ја потенцира посебноста…

Вината на „Тиквеш“ со 13 награди и признанија на „Декантер“

Сите вина на „Тиквеш“ пријавени на најмасовниот светски вински натпревар „Декантер“ во Лондон освоија награди. Од вкупно 16.000 пријавени вина од целиот свет, винарската визба „Тиквеш“ освои вкупно 13 награди, од кои 7 бронзени медали и 6 признанија. Конкретно, бронзени медали добија следните 7 врвни вина на „Тиквеш“: „Домен Лепово Гранд Куве 2013“ и „Домен…

‘Ten barrels’, Шато Камник

(Ten barrels, каберне совињон , Шато камник, алкохол 14%, берба 2011, цена 2520 денари) Приказната за  тоа како да се направи добро, најдобро, совршено вино, трае безмалку 2 милениума и секогаш почнува одново. Да се направи најдобро вино, од најдобро, од избрано грозје, со совршена грижа, во безмалку совршени услови, тоа е нешто кон што…

„Марков манастир“, винарница „Сковин“,

(„Марков манастир“, „вранец“,  винарница „Сковин“, скопски вински регион, берба 2011, 12,5 % алкохол, цена 590 денари) За  главната македонска сорта „вранецот“ секогаш се поставувало прашањето за тоа како да се скроти оваа бујна сорта, издашна, богата  со танини… Ја мешале со други сорти, но бесниот „вранец“ се некако се поставувал во прв план, грабејќи им…

„Барово“ црвено, винарница „Тиквеш“

(„Барово“ црвено, винарница „Тиквеш“, асамблажа од кратошија 85% и вранец 15 %, регион Барово, берба 2012, 14,5 % алкохол, цена 950 денари) Ретки се вината кои се наметнуваат уште на стартот. Со  две три берби „Барово“ успеа да се постави како сериозно вино со голема перспектива, она за што се работи и сонува со години.…