Со „Светскиот ден на вранецот 2019“, што се одржa во хотелот DoubleTree by Hilton во Скопје на 5 октомври , оваа винска сорта се постави на исто рамниште со останатите денови кога се слават меѓународните сорти ширум светот. Настанот, Vranec World Day 2019, кој е од исклучителна важност за винската индустрија во земјата, го организира здружението „Вина од Македонија“ (Wines of Macedonia).
– „Вранецот“ е нераскинлив дел од винскиот и културниот идентитет на земјава, но и на целиот балкански регион. Сортата оригинално потекнува од Црна Гора, кај нас е најзастапена и тоа со приближно 11.000 хектари лозови насади. Токму „Вранецот“ овозможува создавање на овошни вина со ароми од капина, темни зрели сливи и ноти на слатки зачини, многу препознатливи и карактеристични по својата интензивна боја. Често се користи и за блендирање со други сорти, бидејќи дава структура на виното, моќ и полност, како и потенцијал за понатамошно зреење. Се работи за автохтона сорта која е секогаш интересна за меѓународната винска публика, а една од омилените и кај домашната, има голема отпорност на високи температури – вели Елена Младеновска-Јеленковиќ од здружението „Вина од Македонија“.
Програмата на манифестацијата опфати официјална инаугурација на „Светскиот ден на вранецот“ од највисокиот политички врв и од претседателот на здружението „Вина од Македонија“, Светозар Јаневски. Во текот на настанот се одвиваа панел-дискусии и мастер-класови со светски вински професионалци кои ја истражуваат оваа сорта. Меѓу нив се мастерите на вино Керолин Гилби (Carolyn Gilby), Дарел Џозеф (Darrel Joseph) и Питер Меккомби (Peter McCombie). Меѓу гостите беа и вински новинари од Европската унија, меѓу кои Томас Брандл (Thomas Brandl) од Германија, како и вински судии, меѓу кои Николас Ангелина (Nicolas Angelina) од Велика Британија.
Манифестацијата е поддржана и од други вински професионалци од регионот (сомелиери, истражувачи, специјализирани новинари, вински фотографи, блогери) од Словенија, Хрватска, Србија и од земјава. На настанот ќе се одржи и првата дегустација во насока на дефинирање на посебна чаша за „вранец“.
– „Вранецот“ е сорта-знаменосец на балканскиот регион и нејзината светла перспектива во контекст на климатските промени е можеби најзначајната причина поради којашто расте интересот на светските производители за неа. Поради климатските промени црвените вина низ светот ја губат киселоста и свежината, но „вранецот“ ги задржува токму овие атрибути – истакнува Младеновска-Јеленковиќ. За пошироката публика и сите заинтересирани посетители, попладнето се одржа и ексклузивен салон на вина од сортата „вранец“, произведени од домашните винарници „Бовин“, „Брзанов“, „Вардарска долина“, „Венец“, „Визба Валандово“, „Далвина“, „Езимит“, „Имако“, „Камник“, „Картел“, „Кувин“, „Попов“, „Попова Кула“, „Пуклавец“, „Сопот“, „Стоби“ и „Тиквеш“, како и винарии од Босна и Херцеговина, Косово, Србија и Црна Гора.