Category Archives: Запознајте се

ВИНСКИ ЗАБЛУДИ

За виното има многу заблуди и грешки. Од онаа споредба дека некој станувал поубав како што старее (како виното), до разни грешки како што е онаа дека виното се пие на собна температура, односно на 22 степени. Еве некои од најчестите заблуди за виното Старите вина се подобри „Добар како старо вино“ или „какво вино…
Повеќе

Советува: д-р Радмила Димовска PhD од КРУНА МС

Здрави и бели заби во Новогодишната ноќ. Никогаш немојте да ги миете забите по пиењето вино. Виното само по себе нема да ги оштети забите, поточно емајлот на забите, но присуството на алкохол ќе предизвика нејзино размекнување. Користењето на четка за миење заби веднаш по консумирањето вино лесно може да придонесе за оштетување на емајлот…
Повеќе

ВИНСКИ ИНОВАЦИИ-ПЛУТА VS МЕТАЛ

Битката помеѓу ПЛОПП и КВРЦЦ Иако се чини статично, винското производството и она што го следи постојано се менува. И не само како содржина туку и во формата во која се претставува. Неколку века се чинеше незаменлива и идеална плутената тапа. Таа сега добива силна конкуренција во металната капсула со навртка. Сé повеќ’ производители ја…
Повеќе

ВИНСКА ЕТИКЕЦИЈА

Како да одберете вино? Ова е едно од најважните прашања во оние кои сакаат од виното да направат нешто повеќе. Притоа, слушајте и читајте што ви препорачуваат познавачите, но на крајот секогаш послушајте го вашиот резон. Започнете со размислувањето за тоа како да одберете вино кое ви одговара пред се вам на вашите пријатели, на…
Повеќе