Category Archives: Запознајте се

ВИНСКИ МАЈСТОРИИ-Како да се сочува отвореното вино?

Виното има свој карактер. Со различни вина се постапува различно. Од отворањето да ладењето, сипувањето, отсојувањето и зачувувањето , треба да му се посветувате на виното. А тоа , секако ќе ви врати на најдобар можен начин Виното има персоналитет. Запаметете го тоа ако сакате да бидете барем добар вински аматер. Додека е во шише,…
Повеќе

GRAND CRU – ШТО Е ТОА?

Сте забележале можеби дека на некои етикети на најдобрите француските вина од Бордо стои ознаката GRAND CRU или PREMIER CRU, DEUXIEME CRU… или само CRU. Оние кои сакаат добри вина и се интересираат малку повеќе за виното, сигурно се запрашале што означува таа. GRAND CRU или само CRU (се чита гран кри, ) значи дека…
Повеќе

Вински марифети

За финесите во служењето вино постојано се расправа. Но, за да се научи , треба да се повторува. Еве не на темата декантирање или проветрување. Во некои подобри ресторани вината ги декантираат. Освен естетската привлечност на декантерот или карафот, како се наракуваат оние големи елегантни стаклени шишиња, распослани на дното, декантирањето има и други намени.…
Повеќе

Во жената е вистината

Виното и жената секогаш оделе некако заедно. Дали за тоа имаат заслуга уметниците или е причината самото вино, не се знае. Но од дамнина овие две работи секогаш оделе во пар И врската помеѓу еротиката и виното стара е колку и самото вино. На оваа тема пееле и пишувале, сликале или компонирале многу уметници. Жената…
Повеќе