Category Archives: Запознајте се со виното

Вински чаши

Сте се запрашале ли зошто денешните вински чаши се такви какви што се. Високи, со задолжителна ногарка, со овална форма која се стеснува кон врвот, најчесто без шари и апликации, од тенко стакло. Овој вид чаши стана безмалку  задолжителен, иако како и кај секој тренд има претерувања, во волуменот особено. Винските чаши не биле секогаш…
Повеќе

Пиевме за вас СТАРА СОРТА,МОДЕРНО ВИНО

(Винарница ТИКВЕШ, Viognier, special selection, берба 2016, алкохолност 14%, 369 денари) Еден од предизвиците на модерната енологија е и постојаната потрага и обновување на заборавените вински сорти. Овојпат ТИКВЕШ нè изненадува со едно ново бело вино од сортата вионие (точниот изговор е виоњие), во гамата на веќе потврдената линија спешл селекшн(special selection). Новото вино е…
Повеќе

ЛЕТНА ВИНСКА ШЕМА

Алкохолот на овие жештини тешко се поднесува. Дури и пивото кое се смета за освежително(!?). Но жештните не се причина да се откажете од својот пијалок. Познавачите неподелено сметаат дека розе виното е вино за лето. Но, не секое розе. Посилните, поизразените, постарите, не се препорачуваат. Одберете свежо суво розе и разладете го на 8…
Повеќе

Нови медали за вината на „Тиквеш“

Уште еден златен медал за врвното автентично вино на Винарската визба „Тиквеш“ - „Вранец Спешал Селекшн“ од бербата 2015. Овој пат највисоката наградата е доделена на најголемиот меѓународен вински натпревар што се оджува во Канада (Selections Mondiales de vins Canada), во конкуренција од над 1800 вина од целиот свет. Истовремено, на својот прв настап на…
Повеќе