Category Archives: Вински актуелности

Интензивни вложувања во модернизација и производство на врвни вина

Оптимистички најави нa ТИКВЕШ за 2016-та година Не случајно Винарската визба ТИКВЕШ е водечка  во земјава и на Балканот. Тоа го поткрепува и изјавата на генералниот директор на ТИКВЕШ Игор Илиевски по повод сребата во винарницата на 10 феверуари годинава. Во текот на оваа година винарската визба „Тиквеш“ ќе вложи дополнителни 670 илјади евра во…
Повеќе

Свети Трифун – празникот на лозарите, винарите, кафеанџиите

Секоја година на 14 февруари кај нас се одбележува празникot во чест на Свети Трифун. Во народната традиција Свети Трифун се смета за заштиник од град, од поплави, како чувар на лозјата и другите насади од разни штеточини. Овој празник е значаен празник на лозарите и винарите, но и празник на кафеанџиите. Во традициите се…
Повеќе

ИНТЕРВЈУ – Светозар Јаневски: Македонското вино го остварува сонот

Светозар Јаневски, претседателот на УО на ТИКВЕШ во годината кога најголемета и најзначајната винарница кај нас прославува 130 години постоење говори за работата и успехот на винскиот гигант, кој доживеа извонреден подем во последниве десеттина години. - Сто и триесет години на „Тиквеш“ се наследство за респект. Колку тоа обврзува или пак е можеби некој…
Повеќе

„Тиквеш“ прослави 130 години постоење и страст засоздавање совршени вина

Годинешниот фестивал на младо вино беше одлична прилика да се прослави еден исклучително значаен јубилеј – 130 години од почетокот на традицијата на организирано производство на вино во Македонија, која е нераскинливо поврзана со „Тиквеш“. Големиот број соработници и пријатели на винарската визба „Тиквеш“имаа можност да наздрават за сите досегашни и идни успеси на винарницата…
Повеќе