Вински актуелности

Вински фалсификати

Дали сте знаеле дека вината се фалсифиуцираат. Тоа е раширена практика во светот. Една од големите скорешни афери е фалсифицирањето на едно од најголемите вина на Бургундија Романе Конти, вино кое се добива нод најскапото лозје на светот. Во Франција се води судски процес во кој се обвинети двајца Италијани, Енцо и Никола Лука и...
Повеќе

Розе вината на „Тиквеш“ најдобри во регионот

На нашиот сајт веќе пишувавме за светскиот интерес за розе вината кои со години наназад бележат голем пораст на побарувачка (види: http://invinoveritas.mk/category/trendovi/). Дека и Македонија се вклучува во овие трендови се потврди и на престижниот светски натпревар на розе вина „Le Mondial du Rosé 2016“, што се одржа во Кан, Франција, каде...
Повеќе

Вино во поштенско сандаче

Garcon Wines е нова фирма од Велика Британија. Таа нуди достава на вино во - поштенско сандаче! Продажбата оди по интернет и разни системи на претплата, а доставата е кај вас дома- по пошта во поштенското сандаче. Ова не е шега зашто се работи за специјални, сплескани, стаклени шишиња кои можат да влезат низ...
Повеќе

Кинески студенти учат во Франција

До пред 15 години скоро да ги немало како студенти во француските интернационални вински школи. Сега се веќе една третина од запишаните. За школарина од 13.000 евра годишно тие учат за повисоките тајни на виното. Најчесто во Бордо и во школите на Бургундија. За Кинезите француските вина се најдобрите и затоа што имаат најдолга...
Повеќе