Вински актуелности

Винарот Стинг

Светската ѕвезда, пејачот Стинг освен творештвото во музиката се занимава, многу сериозно и со винарство. Заедно со сопругата Труди Стајлер со која е во брак 35 години, се грижат за имотот во Тоскана, јужно од Фиренца. Имотот постои уште од 16 век има 26 хектари лозја кои Стингови го обновиле пред 15 години, на кои...
Повеќе

Златен, сребрен и бронзен медал за вината од брендот „Домен Лепово“

Стручното жири на меѓународониот вински натпревар „Concurs Monddial de Bruxelles 2017“ му додели златен медал на македонското суперлуксузно вино „Домен Лепово Гранд Куве“, од бербата 2013-та, со што го потврди неговото високо реноме. Истовремено, на годинешното издание на „Decanter“ во Лондон, белото вино од сортата шардоне, кое е дел од суперлуксузниот бренд „Домен Лепово“ од...
Повеќе

„Тиквеш“ одново го потврди статусот – најтрофејна винарница од регионот

Врвните автентични вина на Винарската визба „Тиквеш“ освоија вкупно 25 медали и признанија на трите престижни светски вински натпревари што се одржуваат оваа пролет во Лондон и Брисел, со што „Тиквеш“ го потврди статусот - најнаградувана винарница од Југоисточна Европа. На овие натпревари, „Тиквеш“ освои еден златен, 9 сребрени и 12 бронзени медали, а три...
Повеќе

Вински фалсификати

Дали сте знаеле дека вината се фалсифиуцираат. Тоа е раширена практика во светот. Една од големите скорешни афери е фалсифицирањето на едно од најголемите вина на Бургундија Романе Конти, вино кое се добива нод најскапото лозје на светот. Во Франција се води судски процес во кој се обвинети двајца Италијани, Енцо и Никола Лука и...
Повеќе