Category Archives: Uncategorized

GRAND CRU – ШТО Е ТОА?

Сте забележале можеби дека на некои етикети на најдобрите француските вина од Бордо стои ознаката GRAND CRU или PREMIER CRU, DEUXIEME CRU… или само CRU. Оние кои сакаат добри вина и се интересираат малку повеќе за виното, сигурно се запрашале што означува таа. GRAND CRU или само CRU (се чита гран кри, ) значи дека…
Повеќе

ВИНСКИ ИНОВАЦИИ-ПЛУТА VS МЕТАЛ

Битката помеѓу ПЛОПП и КВРЦЦ Иако се чини статично, винското производството и она што го следи постојано се менува. И не само како содржина туку и во формата во која се претставува. Неколку века се чинеше незаменлива и идеална плутената тапа. Таа сега добива силна конкуренција во металната капсула со навртка. Сé повеќ’ производители ја…
Повеќе