Category Archives: Трендови

ВРЕМЕ Е ЗА ПЕНЛИВЦИТЕ

ПРАЗНИЧНО ВИНО ЗА РАДОСТ Празниците кои доаѓаат се време за шампањско, односно за оние пенливи вина со фасцинантни меурчиња. шамњското се пие, се обожува, се воспевува... за него пишувале и зборувале многу големи имиња на литературата и уметноста Којзнае колку шишиња пенливо вино „ќе пукнат“ околу Нова Година и Божиќ? Секако многу и буквално во…
Повеќе

КИНЕЗИТЕ ГО КУПУВААТ БОРДО

Стотина виноградарски имоти во најпознатата винска област на светот се купени од кинески инвеститори. Ова е индикативно но не и алармантно, зашто се работи за  мал дел од 7.000 имоти во Бордо. Купопродажбата на имотите е постојан процес и во просек секоја година стотина имоти се огалсуваат за продажба. Но видлив е интересот на Кинезите…
Повеќе

Највисокото лозје на светот

На северот на Аргентина на падините на Андите се наоѓа  нависокото лозје на светот. На преку 3000 метри се простира лозјето на еден швајцарски бизнисмен кој имал храброст да влезе во ваков експеримент Некој рекол дека за лозарството и винарството нема граници. Тоа сега се потврдува и со лозовите насади во Алтура Максима  кои се…
Повеќе

Нема криза за розето

Дали знаете дека розето е “најтрендовското” вино во светот во последните  дваесеттина години? Овој вид вино постојанодобива нова публика. Иако во минатото се сметаа за помалку квалитетни вина, денес розе вината достигнуваат завидно ниво За розето се води сметка кога се садат нови насади, зашто е воочено дека не секое црно грозје дава и добро…
Повеќе