Category Archives: Трендови

Најголемиот имот во Божоле менува сопственик после 350 години

Најголемиот посед во познатата во француска винска област Божоле, после три и пол века го менува сопственикот. Се работи за доменот Де Ла Шез од 99 хектари под лозја, во регионот Бруи, а се претпоставува дека вкупната трансакција е помеѓу 15 и 30 милиони евра. Но, целата инвестиција ќе биде многу поголема заради инвестициите кои…
Повеќе

НЕМА БРЕГЗИТ ЗА ШАМПAЊОТ

Во Велика Британија шапањското е пијалок кој има постојано голема популарност. И таа постојано расте. Нема врска ни брегзитот , тоа кај шампањското воопшто не се чувствува. Британија и натаму од Франција увезува околу 35 милиони литри шампањско. А да не зборуваме за другите пенливи вина. Ако оваа бројка се помножи со високата цена на…
Повеќе

Шампањско од Англија!

Светот се менува или климатските промени си го прават своето? Како и да е нешто што до пред некоја деценија беше незамисливо сега веќе се реализира. Англија и Велика британија заради климатските услови не беше простор на кој се одгледува виниовара лоза, иако Британците важат за  извонредни љубители на вино. Ситуацијата се менува и сега…
Повеќе

ВРЕМЕ Е ЗА ПЕНЛИВЦИТЕ

ПРАЗНИЧНО ВИНО ЗА РАДОСТ Празниците кои доаѓаат се време за шампањско, односно за оние пенливи вина со фасцинантни меурчиња. шамњското се пие, се обожува, се воспевува... за него пишувале и зборувале многу големи имиња на литературата и уметноста Којзнае колку шишиња пенливо вино „ќе пукнат“ околу Нова Година и Божиќ? Секако многу и буквално во…
Повеќе