Category Archives: Приказни

Виното е приказна

Дека виното мора да има и приказна со него или околу него, сведочи и една случка со 600 литри порто вино. Ова вино кое семејството виноградари од долината Дуро во Португалија го чувале во две буриња којзне од кога, решиле да им го продадат на англиски трговци. Во тој момент се проширила приказната дека исто…
Повеќе

ФЕНОМЕНОТ НА НОВОТО ВИНО

Дел од прочуената винска област Бургундија која има пет подрегиони е областа Божоле. Но оваа подобласт е толку прочуена и посебна што едноставно се изборила за своја посебност. Божоле виното е посебно. И не само по тоа Сосема е географско прашњето за областа Божоле како дел од Бургундија. Зашто виното од областа Божоле е едно…
Повеќе

Вински региони – ТОСКАНА

Центар на добрата храна и вино Во Тоскана, централниот дел на Италија е сконцентрирано неверојатно богатство. Тука има историја и историски споменици, прекрасни насади лозја, светско вино и една од најдобрите кујни на светот Ако избирате нешто што би било особено, нешто посебно, каде што сите сетила  можат да ви работат со полн интензитет, тоа…
Повеќе

ВИНСКИ ЛЕГЕНДИ

Времето на Роберт Паркер Роберт Паркер е неспорно најголемата фигура во светот на виното безмалку 30 години. Интересот за него и неговите оценки никогаш не спласнува Роберт Паркер или „винскиот адвокат“, на свои 67 години не престанува да го скокотка интересот во винскиот свет. Што ли ќе каже, каква оценка ќе даде, што мисли, тоа…
Повеќе