Најдобрите од МК

Пиевме за вас

Вино за празници (Винарница ТИКВЕШ, Cabernet & Merlot, special selection, oak edition, берба 2015, алкохол14,5, цена 400 денари) Александар Шољаковски Винарницата ТИКВЕШ не престанува да нè изненадува. Овојпат со една асамблажа која несомнено заслужува внимание. Спојувањето на нобл сортите на каберне совињонот и мерлото, според големата бордо традиција, во случајот на ТИКВЕШ ја потенцира посебноста на...
Повеќе

Вината на „Тиквеш“ со 13 награди и признанија на „Декантер“

Сите вина на „Тиквеш“ пријавени на најмасовниот светски вински натпревар „Декантер“ во Лондон освоија награди. Од вкупно 16.000 пријавени вина од целиот свет, винарската визба „Тиквеш“ освои вкупно 13 награди, од кои 7 бронзени медали и 6 признанија. Конкретно, бронзени медали добија следните 7 врвни вина на „Тиквеш“: „Домен Лепово Гранд Куве 2013“ и „Домен Лепово...
Повеќе

„Барово“, винарница „Тиквеш“

(Барово црвено, винарница Тиквеш, асамблажа од кратошија 85% и вранец 15 %, регион Барово, берба 2012, 14,5 % алкохол, цена 950 денари) Ретки се вината кои се наметнуваат уште на стартот. Со  две три берби „Барово“ успеа да се постави како сериозно вино со голема перспектива, она за што се работи и сонува со години. Барово...
Повеќе

‘Ten barrels’, Шато Камник

(Ten barrels, каберне совињон , Шато камник, алкохол 14%, берба 2011, цена 2520 денари)

Приказната за  тоа како да се направи добро, најдобро, совршено вино, трае безмалку 2 милениума и секогаш почнува одново. Да се направи најдобро вино, од најдобро, од избрано грозје, со совршена грижа, во безмалку совршени услови, тоа е нешто кон што тежнеат пасионираните...
Повеќе