Recent Posts by vinoadmin

Пиевме за вас СТАРА СОРТА,МОДЕРНО ВИНО

(Винарница ТИКВЕШ, Viognier, special selection, берба 2016, алкохолност 14%, 369 денари) Еден од предизвиците на модерната енологија е и постојаната потрага и обновување на заборавените вински сорти. Овојпат ТИКВЕШ нè изненадува со едно ново бело вино од сортата вионие (точниот изговор е виоњие), во гамата на веќе потврдената линија спешл селекшн(special selection). Новото вино е логична...
Повеќе

ЛЕТНА ВИНСКА ШЕМА

Алкохолот на овие жештини тешко се поднесува. Дури и пивото кое се смета за освежително(!?). Но жештните не се причина да се откажете од својот пијалок. Познавачите неподелено сметаат дека розе виното е вино за лето. Но, не секое розе. Посилните, поизразените, постарите, не се препорачуваат. Одберете свежо суво розе и разладете го на...
Повеќе

ПИЕВМЕ ЗА ВАС ИЗВОНРЕДЕН ЛЕТЕН АПЕРИТИВ

( Винарница Тиквеш , Кавадарци. Chardonnay, special selection, oak edtion, 13% алкохолност, берба 2015, цена 400 денари) Според сите гастрономски правила ракија и жестоки алкохоли не се консумираат пред јадење, особено не ако со јадењето имате намера да пиете вино. Од едноставна причина што непцата ќе во отапат и нема да може да уживате во прекрасните...
Повеќе

„Вранец Special Selection“ на „Тиквеш“- најдобро вино од Македонија

На официјалната церемонија што се одржа во Лондон, претставниците на угледниот интернационален вински натпревар - International Wine Challenge (IWC), годинешниот „Трофеј за најдобро црвено вино од Македонија“ му го доделија на виното „Вранец Special Selection“ од бербата 2015-та на винарската визба „Тиквеш“. Ова е прв пат винарница од Македонија, па и од регионот на Југоисточна Европа,...
Повеќе

Recent Comments by vinoadmin

    No comments by vinoadmin yet.