ФОРМИРАНА БАЛКАНСКА ВИНСКА МРЕЖА

На 4 октомври во Скопје е потпишан меморандумот со кој е формирана Балканската винска мрежа. Засега  оваа мрежа ја сочинуваат организации од МК, Црна Гора, Албанија, Србија, Босна и Херцеговина, Косово, со цел да ги спроведуваат дефинираните активности. На настанот беа присутни голем број здруженија на вински производители, сомелиери, и организатори на вински настани од…

Виното како мост за поврзување на Западен Балкан

„Иако Балканот како регион е еден од најголемите производители на вино во светот сеуште не е познат на винската и пошироката јавност и затоа неговото поврзување и насочено заедничко делување може да донесе придобивки за сите земји од регионот. Целта е сите чинители во секторот во сите земји на Балканот да разменуваат знаења и вештини,…

Нови медали и признанија за вината на „Тиквеш“на регионално и светско ниво

Врвното црвено вино „Cabernet & Merlot Oak Edition 2017” на винарската визба „Тиквеш“ ja доби специјалната награда „Најдобро на натпреварот“ (Best of Show) на најголемиот регонален вински натпревар „Balkans International Wine Competition 2019“, што по осми пат се одржа во Софија, Бугарија и на кој учествуваа сите поголеми прозводители на вино од земјите на Балканот…

ПРОМОЦИЈА НА ВРВНИ МАКЕДОНСКИ ВИНА ВО САД

Здружението „Вина од Македонија“, во соработка со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, продолжува со промоција на македонското вино во светот. Минатата недела беа одржани промоции во Чикаго и Њујорк, во Соединетите Американски Држави. На овие престижни настани оваа година учествуваа шест македонски винарници. Тие се организираат во рамки на платформата „World’s Leading Wines“ („Водечки…

Златен медал за врвното црвено вино „Барово“ на најголемиот светски вински натпревар „Decanter“

Вината на „Тиквеш“ и ‘тероар’ вината од новата бренд-платформа „Tikves Chateaux&Domaines“забележаа одличен успех на еден од најголемите и највлијателни светски вински натпревари –„Decanter“, кој по 16-ти пат се одржува во Лондон. Врвнотоцрвено ‘тероар’ вино „Барово“од бербата 2016-та и оваа година освои златен медалво конкуренција од над 16.500 вина од 57 земји, што претставува факт кој…

Вкупно 22 награди за вината на „Тиквеш“ на натпревари во Британија, Франција и Швајцарија

Дури 17 вина на „Тиквеш“ се наградени на годинешниот меѓународен вински натпревар – „International Wine Chalenge (IWC)”, кој по 36-ти пат се одржа во Лондон, В. Британија. Поради ригорозната методологија за оценување на квалитетот на вината, овој натпревар меѓу познавачите важи за еден од најпрестижните светски вински натпревари. Годинава на IWC се натпревруваа вина од…

СИНО ВИНО – НОВА МОДА

Синото е во мода, но не како дел од гардероба, туку како – вино! Знаеме за бело црвено, розе,  има и портокалово вино и жолто, но сино тоа досега немаше.  Сега има и се работи за  органско сино вино. Во барањето пат до  нови потрошувачи шпанската  винарница од Баскија,  Гик, прави своевидна револуција и удира…

Вина од „Тиквеш“ за папата Фрациск

Винарската визба „Тиквеш“ подготви вина со специјални етикети за неговата светост папата Франциск. За време на приемот што го организираше претседателот Ѓорѓe Иванов во резиденцијата на Водно, на папата Франциск и на сите кардинали и бискупи што се дел од официјалната делегација им беа подарени вина од премиум колекцијата „Барово“, „Бела вода“ и „Домен Лепово“…

НОВО ПАКУВАЊЕ ЗА ПОПУЛАРНИТЕ ВИНА

НОВО ПАКУВАЊЕ ЗА ПОПУЛАРНИТЕ ВИНА Винарската визба „Тиквеш“ воведе новини со кои ја унапреди својата линија на традиционални вина кои на пазарот се достапни во амбалажа од еден литар. Од април 2019 сите вина од оваа линија добија целосно подобрување на амбалажата, што опфаќа: нова етикета, ново шише и нов тип на навоен затворач кој…

„Тиквеш“ го исплати откупеното грозје од бербата 2018

Винарската визба „Тиквеш“ ги исплати сите обврски кон лозарите за откупеното грозје од бербата 2018 година. Винарницата на индивидуалните лозари и на правните лица, без капитално поврзаните субјекти, за преземеното грозје од 2018 година им исплати над 345 милиони денари. Откупените количини грозје надминаа 28 милиони килограми. „Во бербата 2018 откупивме квалитетно грозје од дури…