Вино за јагнешко

Јагнешкото му доаѓа како задолжително на велигденската трпеза. Виното пак, со јагнешко, оди фантастично. Штета би било за вакво месо да го компонирате со пиво, да речеме. Вакво исклучително месо пак бара и исклучително вино. Не секое вино ќе биде соодветно. Јагнешкото месо кај нас барем е месо кое (сè уште) се создава на природен…

Јајца и вино

Варените јајца и јајцата воопшто можете да ги употребите во многу ладни предјадења. Јацето, варено , се комбинира во многу салати. Не само во мимоза. Јајца со зелена салата (заради оцетот) не оди со вино. Затоа изберете дресинг од балзамико, тој се компонира подобро со виното. Но и самото маслиновото масло ја завршува работата Има…

Сирење и вино-совршен спој

За виното и сирењето и песни се испеани. Велат дека се работи за совршен „брак“ кој постојано се надополнува. И тука има правила зашто секое вино и не оди со секое сирење. Генерално, колку се сирењата бели и посвежи, виното треба да има поовошни ароми. Масните сирења се спојуваат со вина од сортата шардоне или…

Винска сложувалка

Виното е комплетно кога оди заедно со храната. Ова сложување се смета за повисок дострел во познавањето на виното. Да се знае што со што оди, значи да се познава виното во неговата суштинска намена. Во светот каде што виното е на повисока цена се издаваат стотици водичи за оваа сложувалка. Всушност улогата на сомелијеата…

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!