Розе вината на „Тиквеш“ најдобри во регионот

На нашиот сајт веќе пишувавме за светскиот интерес за розе вината кои со години наназад  бележат голем пораст на побарувачка (види:http://invinoveritas.mk/category/trendovi/).  Дека и Македонија се вклучува во овие трендови  се потврди и на престижниот светски натпревар на розе вина „Le Mondial du Rosé 2016“, што се одржа во Кан, Франција, каде  винарската визба „Тиквеш“ освои…

Камби: Одличните оценки за квалитетот ќе го зголемат извозот на врвно македонско вино

Нови високи оценки за  „Тиквеш“ од Роберт Паркер и Wine Advocate Роберт Паркер, најпознатиот светски вински критичар и еднa од највлијателните личности во светот на виното воопшто, и неговиот „Wine Advocate“, објавија нови високи оценки за дури седум врвни вина на винарската визба „Тиквеш“. Во најновото издание на специјализираното списание на Паркер „Wine advocate“, објавени…

Македонија станува регионален фактор во врвното винарство

По успехот на вината на ТИКВЕШ на натпреварот МУНДУС ВИНИ Македонија станува регионален  фактор во врвното винарство Годинава на светскиот Вински натпревар МУНДУС ВИНИ во Германија , македонските винари се закитија со вредни медали. Златни медали освоија  Тиквеш  и  Шато Камник. ТИКВЕШ беше награден за  Шардоне од Доменот Лепово (берба 2015) , Грнд ќуве Домен…

Пет медали за Тиквеш на Мundus vini во Германија

Вината на винарската визба „Тиквеш“ освоија три златни и две сребрени медали на еден од најпрестижните светски натпревари за вино, Мундус Вини (The Grand International Wine Award – MUNDUS VINI), кој по 18-ти пат се одржува во Германија. Златни медали освоија Домен Лепово Шардоне 2015 од Домен Лепово, Гранд Куве 2013 исто така од Домен…

Интензивни вложувања во модернизација и производство на врвни вина

Оптимистички најави нa ТИКВЕШ за 2016-та година Не случајно Винарската визба ТИКВЕШ е водечка  во земјава и на Балканот. Тоа го поткрепува и изјавата на генералниот директор на ТИКВЕШ Игор Илиевски по повод сребата во винарницата на 10 феверуари годинава. Во текот на оваа година винарската визба „Тиквеш“ ќе вложи дополнителни 670 илјади евра во…

Свети Трифун – празникот на лозарите, винарите, кафеанџиите

Секоја година на 14 февруари кај нас се одбележува празникot во чест на Свети Трифун. Во народната традиција Свети Трифун се смета за заштиник од град, од поплави, како чувар на лозјата и другите насади од разни штеточини. Овој празник е значаен празник на лозарите и винарите, но и празник на кафеанџиите. Во традициите се…

ИНТЕРВЈУ – Светозар Јаневски: Македонското вино го остварува сонот

Светозар Јаневски, претседателот на УО на ТИКВЕШ во годината кога најголемета и најзначајната винарница кај нас прославува 130 години постоење говори за работата и успехот на винскиот гигант, кој доживеа извонреден подем во последниве десеттина години. Сто и триесет години на „Тиквеш“ се наследство за респект. Колку тоа обврзува или пак е можеби некој нов…

„Тиквеш“ прослави 130 години постоење и страст засоздавање совршени вина

Годинешниот фестивал на младо вино беше одлична прилика да се прослави еден исклучително значаен јубилеј – 130 години од почетокот на традицијата на организирано производство на вино во Македонија, која е нераскинливо поврзана со „Тиквеш“. Големиот број соработници и пријатели на винарската визба „Тиквеш“имаа можност да наздрават за сите досегашни и идни успеси на винарницата…

Меѓународни успеси на Шато Камник во 2015

Ten Barrels Cabernet Sauvignon Reserva 2011 е премиум црвено вино на винаријата Камник кое во првиот дел на 2015 освои три значајни признанија на два високорангирани меѓународни натпревари. Две големи признанија за ова вино пристигна во февруари од Израел. Станува збор за престижните двоен златен медал и за големиот меѓународен шампионски трофеј освоени на Теравино…

Шампања и Бургундија заштитени од УНЕСКО

Лозарството, винарниците и винските визби на Шампања, како и Climats  вината од Бургундија се најдоа во листата на УНЕСКО како светско човечко наследство… Во  одлуката на специјалното тело на УНЕСКО, специфичноста на културата на грозје и вини во Шампања се означувааат како место каде од 17 до 19 век се развила методата на создавање  пенливи…